mps-ecas.jpg

Q&S (Qualität und Sicherheit)qs _logo

Dit keurmerk afkomstig uit Duistland richt zich met name op ketenbeheersing waaronder traceerbaarheid van vlees, maar ook groente- en fruitproducten. QS is in 2001 opgericht naar aanleiding van de BSE-affaire met als doel de oorsprong en kwaliteit van vlees en vleesproducten te borgen. Het keurmerk wil een duurzame kwaliteit van levensmiddelen met betrekking tot hygiëne en gewasbeschermingsmiddelenresidu’s in de schakels productie, groothandel en detailhandel garanderen.

Richtlijnen

Het kwaliteitssysteem Q&S heeft regels voor de bedrijven in grote delen van de voedingsketen zoals:

• de vleesverwerkende keten startende vanaf de diervoederproductie tot aan de vleesverwerkende bedrijven en de winkel;

• de keten van de verse groenten en fruit, startende vanaf de tuinbouwsector tot en met de groothandel in groenten en fruit en de (met name Duitse) retailkanalen.

Het Q&S schema geeft richtlijnen voor de verschillende stappen in het productieproces, met name aanlevering, verwerking, stokkering, aflevering en transport. Daarnaast besteedt het schema ook aandacht aan algemene hygiënevoorschriften, opleiding van medewerkers en traceerbaarheid. Een afzonderlijk hoofdstuk geeft richtlijnen inzake residubewaking. Veel Duitse supermarkten stellen het Q&S certificering als eis om te mogen leveren.

Er wordt onderscheid gemaakt in de volgende stages

• QS Wholesale fruit, vegetables, potatoes
Deze stage is met name voor groothandel, agenten of logistieke dienstverleners. MPS-Ecas kan uw bedrijf certificeren. Indien uw bedrijf IFS logistics gecertificeerd is, kunt u dit certificaat laten erkennen door QS, zodat u QS producten mag verplaatsen. Neem hiervoor contact op met de certificatie instelling welke uw IFS certificaat verstrekt. Losse QS logistiek certificatie is mogelijk via MPS-Ecas.

• QS Preparation/Processing
Wanneer u het product bewerkt (zie definitie in aanvraagformulier). Als u deze producten ook als QS op de markt brengt, dient u te combineren met QS Wholesale.

• QS Coördinator
U kunt uw bedrijf laten certificeren als QS coördinator. Zodoende kunt u Global G.A.P. gecertificeerde telers aanmelden in de QS database.

Aanmelden

Ieder handels, transport of verwerkingsbedrijf in de AGF kan zich aanmelden voor deelname aan het systeem.
Bent u teler van AGF en wilt u deelnemen aan het QS schema? U kunt medio 2018 via MPS-HCS gecoördineerd worden.

Offerte aanvraagformulier QS

Heeft u een vraag? Neem dan contact op met MPS-ECAS tel. 0174 615 715.

Benodigde Documenten

Meer informatie en alle documenten van Q&S kunt vinden op www.q-s.de